Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang

Status ”Breaking 3:20 i løpet av 2019”

– En oppdatering som nok en gang er skrevet i fullt alvor ispedd litt humor.

Da er snart 1/3 unnagjort av 2019, og verken undertegnede eller min kompanjong Thomas K. Føre har gjort noen seriøse forsøk på maratondistansen i år. Er ”Breaking 3:20” kun en liten kuriositet eller finnes det et lite snev av realisme for 2 satte middelaldrende menn? Heldigvis er ikke løpesesongen 2019 kommet i gang her oppe ved iskanten!

Undertegnende gjorde imidlertid et lite forsøk på B3:20 i forbindelse med Bislett 50K den 16. februar i Oslo. Løpet var fulltegnet lenge før jeg fikk idéen om å prøve meg på dette løpet (jeg har deltatt 2 ganger tidligere), men uka før løpet fikk jeg kjøpt et startnr fra en som dessverre ikke kunne delta. Inngangen til løpet var dermed perfekt – null spesifikk forberedelse, og jeg stilte på startstreken med høye skuldre og vibrerende nesebor. Vel, planen holdt til rundt 18-19 km. Da gikk det meste i dass – bokstavelig talt! Jeg vurderte å stoppe lenge før man passerte maraton (ja, man får en offisiell tid ved maratonpassering på Bislett 50 km), men karret meg inn på maratontiden 03:59:47. De første 21,1 km ble for øvrig unnagjort på ca 1 time og 41 minutter… Hva om jeg hadde unngått mageproblemene, hadde målet om B3:20 vært realistisk? Et soleklart NEI!

IMG_20190216_200343_250

En litt betenkt Liavik etter Bislett 50 km som stoppet etter maratondistansen.

Søndag 17. februar satte jeg kursen nordover og heim med støle bein og ”et soleklart Nei” i bagasjen. Kun drøye 18 uker til årets store mål – Midnight Sun Marathon (MSM) i Tromsø den 22. juni, der planen for å klare Sub3:20 var løping på lykke og fromme…

Før denne søndagen var omme var den uskyldsrene ”lykke- og frommeplanen” blitt erstattet med en metode(!) – en metode som lød så klingende som ”Hanson Marathon Method”. Kult, mannen som flere ganger hadde uttalt at han aldri skulle følge et ferdig rigget treningsopplegg satt nå med et ferdig ”cut and paste” program i excel! Nå var det alvor, og når det er alvor så er det excel som gjelder – selv Strava alene blir for overfladisk! Det eneste som manglet nå var en egen coach. Ja, en mann på snart 50 år med egen coach – det skulle tatt seg ut…

Programmet er på 18 uker, og flaksen var selvsagt på min side da det var nøyaktig 18 uker igjen til Midnight sun marathon! Motivasjonen var på topp, og jeg var klar til å gjøre jobben! Jeg var klar til å følge programmet til punkt og prikke! Min eneste lille bekymring var at ”Race day” var oppført i programmet på søndag i uke 18, mens mitt løp avholdes lørdagen i uke 18. Jeg startet dermed programmet med et avvik som var større enn toleransegrensen…

Skjermbilde 2019-04-19 kl. 21.57.14

Min plan for ”Breaking 3:20” under Midnight Sun Marathon i Tromsø i juni.

”Regimet” til Hanson er ganske greit å forholde seg til. Det er kvalitetsøkter på tirsdager og torsdager i form av intervaller og tempo-økter. Søndager er avsatt til langturer med ulik intensitet og form (progressive økter, fast finish, fartlek osv). De øvrige øktene er rolige treningsturer/restitusjonsøkter. Intervalløktene på tirsdagene er lagt opp i 2 segmenter; fram t.o.m. uke 10 kjøres øktene i tempo som tilsvarer farten man har i et 5K/10K-løp. For mitt vedkommende vil dette være rundt 3:50-4:00 min/km. Fra uke 11 økes lengden på intervalldragene og farten vil være rundt 10 sekunder hurtigere enn antatt maratonfart (MP). Min ønskede MP er på 4:44 min/km. Tempo-øktene på torsdagene kjøres i maratonfart.

Hanson Marathon Method” – det er godt mulig du som leser også trekker litt på smilebåndet, spesielt hvis du husker tilbake noen år.

Når dette skrives er jeg halvveis i programmet, og er i ferd med å avslutte uke 9 eller kall det gjerne ”one more”-uka. Jeg har kjempet meg gjennom uker som ”Been there before”, ”Watch over me” og ”Fire on the mountain”. De kommende ukene blir dessverre ikke noe bedre; ”Tearing it down”, Your illusion” og ”The walk”… Uansett, jeg vet at min status lørdag kl 20:30 i uke 18 er: ”I am” (ready)!

Skjermbilde 2019-04-20 kl. 01.01.26

Diskografi – Hansons 4. Studioalbum (2007)

Okey, jeg har så langt fulgt programmet 100%, og heldigvis har jeg unngått sykdom og skader. Jeg er spesielt fornøyd med at kvalitetsøktene har blitt gjennomført iht planen uten at dette har fått konsekvenser på etterfølgende økter. Tempo-øktene og deler av langturene har imidlertid blitt kjørt i et hurtigere tempo enn hva planen tilsier, men for meg har det kjentes riktig. Selv om distansen på tempo-øktene vil øke de kommende ukene vil jeg prøve å løpe disse i 4:30-fart. De lengre intervallene som kommer nå framover vil også gå litt hurtigere enn det som Hanson anbefaler på mitt nivå.

Det er nå 2 måneder til MSM, og jeg har ingen konkrete konkurranser i denne perioden. Unntaket er siste helga i april med sesongåpning i Kvæfjord med et løp på 3,6 km. Jeg har også lekt litt med tanken om et halvmaratonløp i slutten av mai måned, men er veldig usikker om dette vil være fornuftig.

Nå i Påsken har familien vært på besøk i Stockholm, og det har blitt noen fine løpeturer på tørr asfalt og gode sommertemperaturer. Jeg har sågar vært innom et større shoppingsenter i byen der man tilfeldigvis ramlet innom en Nike-store. ”Drømmenes sko” – Nike Vaporfly 4% – lyste imot meg da jeg kom inn, men selv ikke lyden ”vap-vap-vap” klarte å friste nok til at jeg prøvde disse.

Vel, det tok bare 20 timer og en ekstratur på 120 km (takk for lån av bil!) før disse skoene ble mine.

IMG-20190417-WA0000

Mine nye Nike Vaporfly 4%.

Disse skoene skal nå legges til ekstra modning noen uker, men jeg har jo selvsagt tatt en liten løpetur med ny-anskaffelsen. Når man fjerner alt av ”placebo-effekter”, ”for-dyre-sko effekter”, ”troen-på-bedre-tider effekter” osv så var skoene helt ok…

Hvordan er så målsetningen foran MSM? Kommer jeg til å endre denne nå i forkant med nye metoder og nye sko? Kommer jeg til å gå en liten meditasjonsrunde i forkant av starten for å satse på noen ”drømme-tider”? Nei!

Det eneste jeg skal gjøre lørdag den 22. juni er å løpe fortere enn 3 timer og 20 minutter på 42195 meter i gatene i Tromsø. Så enkelt – og så vanskelig – er maraton!

I am – and will be ready!

 

Vi løpes!

Trond Arne Liavik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: